Hello december…

Pepernoten en vitamientjes
Wat een horror, die decembermaand… Op gebied van voedsel dan hè, verder geniet ik er altijd met volle teugen van. De spanning en vreugde op de kindergezichtjes wanneer de Sint in ons land arriveert, de liedjes die uit volle borst gezongen worden bij een met wortel, appel of hooi gevulde kinderschoen in de hoop dat deze morgen gevuld is. Dat paard krijgt in ieder geval de nodige vitamientjes wel binnen, dat kun je niet bepaald zeggen van de hoeveelheid pepernoten en snoep die in de schoen belanden.

Ik vind echt bijna álles lekker wat de Sint ons voorschotelt; pepernoten, verse speculaas, warme chocolademelk met een scheutje Bailey’s, marsepein, en borstplaat,oooooh borstplaat, wat vind ik dat heerlijk! Van die roomboterborstplaat die je alleen bij de verse bakker kunt krijgen. Die smelt op je tong waardoor de kilo’s suiker en roomboter die erin verwerkt zijn moeiteloos naar binnen glijden…

Kerstontbijt en ondeugendheid
Kerstmis heeft qua sfeer meer mijn voorkeur, de lichtjes in de mooi versierde boom, kaarsjes overal, samenzijn met vrienden en familie, echt even tijd hebben voor elkaar en sinds vorig jaar mijn nieuwe favoriet:”Elf on the shelf“. Hier geniet ik nog meer van dan Sem, ik plan en plot allerlei mysterieuze, super ondeugende en humoristische manieren waarop ik de elfjes laat verschijnen. Die elfjes doen echt alles wat Sem niet mag maar stiekem wel zou willen, zoals verschijnen op de wastafel met een leeg geknepen tube tandpasta terwijl de hele spiegel onder de tandpasta zit, zittend op een boterhammetje met een enorme berg hagelslag terwijl het pak er leeg naast ligt. Dat gezicht van Sem, het is ieder keer weer hilarisch om haar reactie te zien.

Kerstontbijt, lunch- en diner, de lekkerste hapjes en snacks, hart- en lijf verwarmende stoofpotten, met Kerst kan ik uren in de keuken doorbrengen en genieten van al het lekkers dat ik mijn gasten kan voorschotelen. Minstens 1 kerstdag in comfortabele kleding bankhangen, kletsen en Netflixen, uiteraard is de tafel dan ook weer gevuld met allerhande hapjes en lekkernijen. Uit eten gaan met Kerst vind ik eigenlijk helemaal niet gezellig, liefst blijf ik thuis en bevind ik mezelf opgekruld op de bank in goed gezelschap en heerlijk voedsel.

Traditie
En dan is er nog de jaarlijkse traditie…oliebollen. Ieder jaar leg ik de rozijntjes de avond voorafgaand aan Oudejaarsdag in het vocht om te wellen, sta ik Oudejaarsdag bijzonder vroeg op om het deeg voor de oliebollen te bereiden en uitgebreid de tijd te geven om te gisten. Ik beleef daar zoveel plezier aan. Dat moment dat ik onder de theedoek kijk die de emmers vol deeg bedekken en kleine bubbeltjes op zie bollen onder het cellofaan, ongeduldig trappelend om in grillige porties in de pan met hete olie te worden ondergedompeld. Je kunt ze eigenlijk niet echt bolletjes noemen, ze komen in allerlei vormen en formaten de pan uit. Iedere keer weer opnieuw met volle teugen genieten van iedereen die langskomt om een oliebolletje te eten en soms wat mee te nemen naar huis. De complimentjes die ik krijg omdat ik toch ‘echt wel de heerlijkste oliebollen maak’. Zelf proef ik er die dag eentje, soms twee. Mijn persoonlijke favoriet is de volgende ochtend, ik start mijn nieuwe jaar altijd met een zelfgebakken oliebolletje, heerlijk vind ik dat.

80/20 regel
Niet de beste maand dus, om er een koolhydraatarme, gezonde en verantwoorde levensstijl op na te houden. Ik gooi dit jaar de 80/20 regel in de strijd. Van oorsprong een economische regel ontdekt/bedacht door Vilfredo Pareto die uitstekend kan worden toegepast op een verantwoorde lifestyle. 80% gezond, 20% guilty pleasures 😉 Nu mag ik de decembermaand waarschijnlijk wel heel erg oppassen dat het niet 80% guilty pleasures wordt en 20% gezond. Ik ga niet te streng zijn voor mezelf, maar doorslaan ga ik ook niet. Ik ben van plan er vooral lekker flexibel mee om te gaan. En het schijnt ook nog eens heel goed te zijn voor je stofwisseling, deze 80/20 regel, Niet van dat benauwde, af en toe een cheat momentje, maar vooral niet gaan zondigen omdat je die dag je 20% cheatmomentje nog niet hebt gepakt. Voor mij dus geen 6 dagen gezond, 1 dag zondigen. Dan krijg je dat verplichte ‘vandaag ga ik me volproppen met alleen maar lekkers, wie doet me wat’ gevoel. Elke dag een cheatmomentje? Neuh, ik heb er niet iedere dag behoefte aan. Ik neem het zoals het komt, de ene dag gun ik me die pepernootjes (sorry Sem, oma heeft ze inderdaad allemaal opgegeten), een andere dag die stamppot boerenkool met speklappen bij een vriendin. (you know who you are 😉 ) en vanzelfsprekend die knapperige, van binnen smeuïge, oliebol op Nieuwjaarsdag. En nadat ik mijzelf heerlijk heb verwend met mijn oliebolletje start ik het nieuwe jaar met een kuurtje van Biohcg zodat ik de hele handel weer in het gareel heb en mezelf hopelijk nog enigszins acceptabel ergens in een gala outfitje kan vertonen. Note to self: start de kuur de dag na het eten van de oliebol, je wilt Nieuwjaarsdag niet voornamelijk op het toilet doorbrengen 😉

Ik ga natuurlijk mijn best doen om lekkere healthy snacks op tafel te toveren. De Freezer fudge en Bounty Bars van Corinne (A Healthy Piece of Cake), ik heb beloofd dat ik ze zou bereiden en foto’s + bijbehorend recept zou plaatsen, maar ik heb er simpelweg de tijd nog niet voor gevonden, deze decembermaand vind ik daar 100% een momentje voor. Gezond snoepen, daar ben ik echt wel voor te porren.

Help Nance de winter door
Ik ben ontzettend benieuwd hoe jij die decembermaand door komt. Gooi je alle principes overboord en wordt het alleen maar genieten, ongeacht een kilootje meer of minder? Of heb je een goede manier gevonden om de decembermaand door te komen zonder al teveel extra pondjes en weet je toch volop te genieten? Kom maar door met alle tips & trucs, ik hoor ze graag!!!

En remember, a moment on the lips, a lifetime on the hips….

Liefs,

Nancy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.